login
 

NORSK JULETRE

Tradisjon - Opplevelse - Bærekraft - Glede

Vi er en organisasjon eid og styrt av medlemmene. Våre hovedaktiviteter er forskning og utvikling, kunnskapsformidling, næringspolitikk og opplysningstjeneste for samfunnet om vår næring. 

Pyntegrønt

Til alle tider har mennesker brukt planter og plantedeler til å dekorere både inne og ute. I Norge har det vært stor tradisjon for einerstrø på nyskurte gulv, bar på dørmatta, gåsunger til påske og girlander rundt stolper.

Men pyntegrønt er mer enn avkuttede grener fra juletrær og planter funnet i skogen. Det dyrkes faktisk et bredt spekter av pyntegrønt på gårder langs norskekysten - helt fra Østfold til Trondheim. Å dyrke pyntegrønt er arbeidskrevende og det krevet både de riktige arealene, et egnet klima og en høy grad av kompetanse.

Her er en liten oversikt over pyntegrønt som er mye brukt i Norge.

Bartrær er noe man gjerne forbinder med jul, men brukes også i mange andre sammenhenger, deriblant er det mye brukt i forbindelse med begravelser.

 • Nobilis  er handelsnavnet på greiner fra den blå nobeledelgranen. Den er mye brukt og mellom oktober og desember brukes det flere hundre tonn hvert eneste år. I kystregionen fra Oslofjorden til Stavanger produseres det fineste baret, men produksjon foregår langs hele kysten til Trondheim.

 • 5-nålet furu har blitt stadig mer populært de siste årene og kjennetegnes ved at barnålene vokser i grupper på 5.

 • Barlind er et saktevoksende bartre med store, flate barnåler. Den er sjelden å se i det nordlige europa, men den vokser spredt helt opp til Hjørundfjorden på Sunnmøre. Dette er også Europas nordligste forekomst av barlind.

 • Enebær(også kalt einer, bresk, brisk og brake) huskes kanskje best fra julesangen. Den kan ha form som både busk og tre, og konglene dens kan brukes som matingrediens.

Løvtrær og busker er også mye brukt til pynt. Selv om mange kanskje forbinder det spesielt med fargerike blader til høstfesten, kan det fungere like bra med grønne blader når en skal pynte opp.

 • Kristtorn er Norges eneste naturlige eviggrønne løvtre og er lett å kjenne igjen med sine stive torneblader og røde bær. Tidligere var det kjent som en plante med magiske egenskaper, men nå er den mest brukt som dekorasjonsplante - og da spesielt i julen.

 • Buksbum brukes som hageplante i noen av kysstrøkene med mildest vintre og selges som potteplante noen steder. Bladene er ovale med en blank mørkegrønn overside og en matt litt lysere underside.

 • Eføy(også kalt bergflette eller vedbende) er en klatrebusk en ofte kan se vokste oppover fjellvegger, trestammer og murer. I Norge kan den vokse naturlig i kyststrøk helt opp til Namsos, ellers kan man også få kjøpt den som potteplante.

 • Selje er et utbredt løvtre i Norge, men når det kommer til pynting er kanskje gåsungene - eller puselabbene - vel så kjent som løvet. Mange steder er det en selvfølge å pynte opp med gåsunger i påsken, men det kan også brukes i andre anledninger.

 • Vrihassel(eller Contorta) kan på avstand minne litt om eføy, men den har tykkere greiner som vrir seg rundt på en merkelig og dekorativ måte.

 • Sibrikornell er en busk som til tross for at den har både blader og blomster ofte brukes uten på grunn av sine dekorative rødlige kvister.

 • Pors er busken som ga navnet til Porsgrunn. Tidligere har den blitt brukt som både krydderurt og medisin, men kan også fungere fint som pynt.

Norsk Juletre © 2016 | Ådalsbruksvegen184, 2340 Løten  | Tlf: 90609059Bli medlem

 heidi.amundsen@norskjuletre.no

https://www.facebook.com/norskjuletre

 https://www.instagram.com/norskjuletre/